BuitenGewone bomen Lochem

Een boom in de gemeente Lochem die voor u speciaal is, bijvoorbeeld door een bijzondere gebeurtenis of herinnering. Een boom van rust of schoonheid. Zo’n ‘gewone’ boom kan voor u een buiten-gewone boom zijn. Na de zomer vroegen wij u zo'n boom aan te dragen. Iedere maand vertellen inwoners nu in het gemeentenieuws over 'hun boom' in de openbare ruimte.

Een gezonde florerende lindeboom Een gezonde florerende lindeboom Januari - 'Zo'n gezonde boom binnen de kern snoeien we om de drie tot vijf jaar'. Adri Wilgenhof, vakman in het groen bij Circulus-Berkel BuitenRuimte, vertelt over het onderhoud. Annemieke Breukelaar, gemeente Lochem legt uit hoe waardevol een dergelijke boom binnen de kern is. 'Deze linde heeft de potentie om uit te groeien tot een monumentale boom'. Lees hier verder Bekijk de rubriek en lees meer over de bijzondere boombank Bekijk de rubriek en lees meer over de bijzondere boombank Januari - De rubriek BuitenGewone boom deze maand gemist of nog eens teruglezen? Dat kan op deze pagina. Ook vindt u hier meer afbeeldingen van het zeskantige bankje dat, net als de lindeboom, in 1954 aan de inwoners van Zwiep werd geschonken. Een bankje met een mooie tekst... Lees hier verder Waarom Zwiep een lindeboom kreeg. Het verhaal... Waarom Zwiep een lindeboom kreeg. Het verhaal... Januari - "Op 19 november 1944 stond ik voor onze bakkerij. Plotseling zag ik twee vliegtuigen in duikvlucht richting De Heest vliegen waar ze bommen loslieten". Mevrouw Poesse stuurde ons een verslag van wijlen bakker Postel. De linde in Zwiep is een geschenk aan inwoners; door kordaat optreden voorkwamen zij het afbranden van de havezate.   Lees hier verder Een stille getuige van historische visie Een stille getuige van historische visie December - De meerstammige beuk uit de rubriek staat op een historisch landgoed. De boom is rond de 70 jaar oud en "zegt ons veel over de lange termijnvisie op het beheer en onderhoud van landgoederen." Baarte de Rooy, adviseur en projectleider bij de Gemeente Lochem vertelt over onder meer samenwerking in landschapsbeheer. Lees hier verder Beuken: koninginnen van het bos Beuken: koninginnen van het bos December - Naar schatting 20 meter hoog is de meerstammige beuk in Eefde. Met een omvang van 3,5 meter een ranke verschijning. Albert Hoogenkamp, groenbeheerder bij Circulus-Berkel vertelt over het 'ecosysteem' en deelt weetjes. Wist u dat beukenhout een belangrijke voedingsbodem is voor onder meer mossen en zwammen? Lees hier verder Deze beuk is bijzonder, en vooral ook bijzonder mooi! Deze beuk is bijzonder, en vooral ook bijzonder mooi! December - Een bijna koninklijke boom: Dolf GrootBleumink attendeerde ons op een mooie meerstammige beuk aan de bosrand in Eefde. Een baken op zijn dagelijkse wandeling met de hond. In de Berkelbode van 19 december zetten we de boom en het verhaal van Dolf in het zonnetje. Lees hier verder

Nieuws

Iedere maand vindt u hier een bijzondere Lochemse boom...

Iedere maand vindt u hier een bijzondere Lochemse boom...

Heeft u de maandelijkse rubriek bij het Gemeentenieuws gemist? Iedere maand vindt u hier het verhaal terug. Naast de rubriek plaatsen wij extra foto's, extra informatie of wetenswaardigheden.

In de maand november zijn wij van start gegaan met de eerste markante boom: de fladderiep aan het Lochemse Groenewegje. Lees hier verder.

Meerstammige beuk:

Meerstammige beuk: "Koningin in het bos"

In de rubriek van december zetten we de meerstammige beuk in Eefde in de spotlights. Mét het verhaal van de inzender en wetenswaardigheden van vakcollega's. 

Volgens Albert Hoogenkamp zijn beuken de koninginnen van het bos. Wist u dat de beuk al tweeënhalf miljoen jaar op aarde staat? "De beuk is een ‘sociale’ boom: onder de grond houden beuken elkaars wortels vast. Een beuk biedt onderkomen aan onder meer spechten, uilen en duiven." Albert, medewerker groenbeheer bij Circulus-Berkel BuitenRuimte, vertelt hier meer over de beuk. 

Veelgestelde vragen

Waarom BuitenGewone boom?

Lochem is een groene gemeente. Daar zetten we ons iedere dag voor in. Waarom en hoe we dat doen vertellen we graag. Maar we horen ook graag wat groen met ú doet. Uw en onze verhalen delen we komend jaar. We zorgen voor een mooi portret van uw BuitenGewone boom. Daarbij vertellen wij u meer over de geschiedenis, de kenmerken, de plek en onze zorg voor deze boom. Daarin is iedere boom uniek.

Wanneer staat BuitenGewone boom in de krant?

In de derde of vierde week van de maand vind u de rubriek in de Berkelbode, naast de Gemeentepagina. We ontvingen veel mooie reacties op de oproep! Het merendeel proberen we voor de zomer aan bod te laten komen. Heeft u een inzending gedaan? Vóórdat we uw boom en reactie plaatsen nemen we vanzelfsprekend contact op.

November: de Lochemse fladderiep

November: de Lochemse fladderiep

December: meerstammige beuk in Eefde

December: meerstammige beuk in Eefde