25 juni 2023 Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw: over melden en verwijderen

Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw: over melden en verwijderen

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant met hele sterke wortels. Deze hardnekkige wortels kunnen schade veroorzaken aan funderingen, wegen en bouwwerken. Ze groeien verticaal en horizontaal en komen ergens anders weer boven de grond. Daar groeien ze uit tot nieuwe woekeraars.

Hoe wij met u de plant bestrijden

Om omgevingsschade door de Japanse duizendknoop te voorkomen willen we de plant zo goed mogelijk beheersen en - waar mogelijk - bestrijden. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Wat kunt u doen?

Heeft u de Japanse duizendknoop in uw tuin staan? Wij vragen u vriendelijk deze te verwijderen. Zo voorkomen we dat de plant schade aanricht en verder doorgroeit naar andere tuinen of de openbare ruimte. In de folder (hiernaast) staat hoe u de plant herkent en hoe u deze het beste bestrijdt.

Plantresten Japanse duizendknoop? In de grijze container!

De plant(resten) en/of de grond waarin de plant heeft gestaan gooit u in de grijze container. Dit hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop. Zo voorkomen we dat de plant zich opnieuw verspreidt. 

Melden van duizendknoop of reuzenberkenklauw

Heeft u de Japanse duizendknoop gespot in de Lochemse openbare ruimte? Uw melding is welkom. Binnen de bebouwde kom beheersen we de plant zo intensief mogelijk. Buiten de bebouwde kom brengen we groeilocaties in kaart: informatie die voor de gemeente van belang is bij het bepalen van beleid voor 'plaagsoorten'. 

Heeft u de reuzenberkenklauw gezien in de openbare ruimte? Raak de plant niet aan, maar geef uw melding door. De plant kan vervelende blaren veroorzaken. We zorgen zo snel mogelijk voor verwijdering

  • De locaties  op deze kaart zijn bij ons bekend: deze hoeft u dus niet opnieuw te melden.
  • Staat de locatie er niet tussen? U  kunt hier  uw melding digitaal doorgeven.
  • Omschrijf daarbij zo goed mogelijk de locatie en stuur - zo mogelijk - een foto van de plant mee. 

We maaien de planten driemaal per jaar terug in een speciale maaironde. De plantdelen worden gescheiden afgevoerd en vernietigd.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws