08 juli 2020

"Oude bomen markeren ons landschap"

Zomer 2020 - De rode beuk is een prachtige, maar ook gevoelige boomsoort. "Bijvoorbeeld voor zon op de bast, daar houden we rekening mee bij snoei", aldus Niels, groenbeheerder bij BuitenRuimte. Wethouder van Zeijts: "Veel oude bomen markeren ons Achterhoekse landschap".

De heer Boer vertelde in de rubriek zijn verhaal over de oude rode beuk. Ook wethouder Van Zeijts en vakcollega's deelden verhalen: wetenswaardigheden over rode beuken in het Achterhoekse landschap en over deze Larense beuk in het bijzonder.
Hun uitgebreidere reactie leest u hieronder.
 

Henk van Zeijts, wethouder natuur en landschap:

“De rode beuk in Laren. Bijna was hij er niet meer geweest. Hoe vaak overkomt het bomen niet dat ze niet oud worden: ze staan op een onhandige plek, worden ziek, gedijen niet op de ondergrond of de eigenaar wil wel eens wat anders. Des te meer moeten we de oude bomen die er nog zijn koesteren. Ze markeren het Achterhoekse landschap. Mocht je eens verdwalen, grote kans dat je de weg terugvindt doordat je zo’n markante oude beuk van verre herkent.”
 

Niels Borgerink, beheerder groen, Circulus-Berkel BuitenRuimte:  

"De rode beukenboom is, na de groene beuk, een van de bekendste en meest geplante soorten in Nederland. Vaak staat de boom solitair in een tuin of op een erf, maar ze worden ook wel in een haag aangeplant. Het jonge blad is bij het uitlopen donkerpurper en licht behaard. Met snoeien van de oudere bomen is het belangrijk rekening te houden met de blootstelling van de bast aan zonlicht. Verbranding kan op de loer liggen. Om dat te voorkomen wordt de boom wel omwikkeld met jute."
 

Geschiedenis van de Larense beuk

"Op historische kaarten van de Molendijk (bron: topotijdreis.nl) zien we in 1886 het erf met de voormalige boerderij voor de eerste keer. De rode beuk staat – na oprijden van de laan - prominent aan de voorzijde van de woning. Waarschijnlijk is de boom aangeplant als natuurlijk zonnescherm op het zuiden. De heer Boer vertelt dat voormalige bewoners de boom lastig vonden juist in verband met deze schaduw..."

"De heer Boer vertelt dat voormalige bewoners de boom lastig vonden juist in verband met deze schaduw...Beplanting op het erf was vaak functioneel en ook streekgebonden. De rode beuk had een functie, gelukkig is deze boom behouden gebleven!

Een beuk is heel gevoelig voor verstoringen van zijn plek, denk aan graafwerk en zware belasting door verkeer. Om de oude beuk nog lang te behouden kan de eigenaar een raster aanleggen ter grootte van de kroonprojectie."
 


Francien van Gils, beleidsmedewerker groene leefomgeving, gemeente Lochem:

"Rode beuken markeren vanouds de overgang tussen het landschap en het boerenerf. In het Achterhoekse landschap zie je ze dan ook regelmatig. Door hun prachtige rode kleur en volle kroon vallen ze echt op. Een rode beuk is geënt op de onderstam van een groene beuk, en was daardoor speciaal en duur. Daarmee was een rode beuk bij een boerderij, landgoed of villa ook een soort ‘statussymbool’.

"Rode beuken zijn gevoelig voor de soort ondergrond en de omgeving. Dat maakt dat ze met een leeftijd van 150 tot 200 jaar het maximum wel hebben bereikt. Het exemplaar in Laren staat blijkbaar op een plek die hem bevalt, hij houdt het er al zo'n 150 jaar uit en ziet er nog prima uit."

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws