06 oktober 2020 Vakcollega's over de bijzondere zomereiken

Vakcollega's over de bijzondere zomereiken

September/oktober 2020 - "De eiken staan aan de rand van een van de dorpsbosjes en weitjes die Gorssel rijk is. Ze dragen bij aan het groene, dorpse en historische karakter", aldus Francien, beleidsmedewerker groene leefomgeving. Niels, groenbeheerder Circulus-Berkel: "De zomereik herbergt veel diersoorten".  

Deze maand stonden de Gorsselse zomereiken centraal in BuitenGewone Boom. Ook wethouder Van Zeijts en vakcollega's deelden verhalen: hoe worden zomereiken onderhouden, wat maakt ze zo belangrijk voor het landschap en de biodiversiteit?

Hun uitgebreidere reactie leest u hieronder.


Henk van Zeijts, wethouder natuur en landschap:

“Het mag dan herfst zijn, wij zetten twee zomereiken in het zonnetje. Hij lijkt zo gewoon maar is zo bijzonder, de zomereik. Zomereiken kunnen eeuwen oud worden. Denk maar aan de bekende Dikke Boom van Verwolde en de Kroezeboom in Ruurlo. Met hun breed en laag uitwaaierende takken noemen we ze ook wel koning van het woud. Deze majestueuze boom is enorm belangrijk voor de biodiversiteit, maar speelt ook een grote rol in ons erfgoed. Veel mythes en sagen zijn opgebouwd rondom een zomereik. De families Goorman en Geerlink zijn gehecht aan hun zomereiken en hebben er hun eigen verhalen bij!"
 

Niels Borgerink, beheerder groen, Circulus-Berkel BuitenRuimte:  

"Het zijn mooie gezonde eiken met een volle kroon en een karakteristieke korte stam. Ze zijn vroeger minder vaak gesnoeid en hebben ruimte gekregen, dat zie je aan brede vertakkingen. De eik aan de Hoefslag is in het verleden aan de tuinzijde opgesnoeid. Dat snoeien van takken is meestal geen probleem. Wel moeten grotere snoeiwonden worden voorkomen. Het is vooral belangrijk dat de kroon niet ‘dicht’ zit. Zo krijgen ook takken aan de binnenkant licht en voorkom je dood hout.


De zomereik is belangrijk voor de biodiversiteit en herbergt veel diersoorten. In de ruwe schors overwinteren kleine ongewervelde dieren en de knoppen en bladeren worden gewaardeerd door insectenlarven. Op de bladeren en twijgen van de eik kunnen ‘gallen’ ontwikkelen met daarin het eitje van een insect.”


Francien van Gils, beleidsmedewerker groene leefomgeving, gemeente Lochem:

"Deze twee bijzondere eiken staan aan de rand van een van de vele dorpsbosjes en weitjes die Gorssel rijk is. Ze dragen bij aan het groene, dorpse en historische karakter van de kern. Eén van de eiken is zelfs opgenomen in het landelijk register van monumentale bomen, door zijn hoge leeftijd en bijzondere schoonheid.


Verschillende bomen in de dorpskern van Gorssel zijn daarin opgenomen als monumentaal of potentieel monumentaal. De bomen vormen vaak onderdeel van waardevolle historische ensembles.“

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws