13 december 2018 Van 500 ton blad naar duurzame bodemverbeteraar

Van 500 ton blad naar duurzame bodemverbeteraar

Komende maanden laat Circulus-Berkel BuitenRuimte zo’n 500 ton blad van Lochemse gemeentebomen omzetten in ‘bokashi’. Deze duurzame bodemverbeteraar wordt op weiden, akkerlanden én op gemeentelijke groenvlakken gebruikt om de vruchtbaarheid en gezondheid van de bodem te bevorderen.

Van 500 ton blad naar bodemverbeteraar

In de afgelopen maanden heeft Circulus-Berkel ook bermgras in bokashi om laten zetten. Voor de productie van bladbokashi werd deze week een enorme ‘kuil’ aangelegd op het terrein van Loonbedrijf Almen-Harfsen in Almen. Een indrukwekkende operatie waarbij tevens vakcollega's uit de regio het proces kwamen bekijken, na een uitgebreide presentatie en lunch op de locatie Aalsvoort. 

Het college van B&W nam ter plekke ook een kijkje bij de aanleg en liet zich informeren over zowel het kuilproces, de circulaire waarde en de toepassingen van bokashi.

Lokaal circulair product

Bokashi betekent in het Japans ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Verschillende soorten organisch materiaal kunnen verwerkt worden tot bokahsi. Door het toevoegen van micro-organismen en gesteentegranulaat wordt het materiaal – goed afgedekt – gefermenteerd. Zo ontstaat een product dat als humuslaag kan dienen, maar ook het bodemleven stimuleert en dus voor betere afwatering zorgt in natte perioden.

Bokashi helpt door de 'sponswerking' bovendien bodemuitdroging tegen te gaan in droge perioden en voorkomt de groei van negatieve bacteriën en schimmels.

Een kijkje in de keuken

Het college, afnemers en verschillende vakcollega’s van gemeenten in de regio waren dinsdag aanwezig bij de aanleg. Tijdens een kop warme koffie in de bedrijfskantine spraken enkele boeren uit de omgeving met de aanwezigen over de mogelijkheden en toepassingen van bokahsi op hun eigen percelen.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws